Nationale Pannenkoekendag! Maak er je eigen feestje van.

Vrijdag 24 maart is het Nationale Pannenkoekendag! Basisschoolkinderen bakken dan pannenkoeken voor ouderen uit de buurt. Succes verzekerd, want wie lust er nu geen pannenkoek? 1 op de 3 Nederlanders eet zelfs maandelijks pannenkoeken! Traditioneel zijn natuurlijk de pannenkoeken met spek, kaas en stroop. Stiekum ook mijn favoriet, maar als je van variatie houdt en met je pannenkoek op de gezonde toer wil, dan is er van alles te bedenken. Pannenkoeken zijn lekker als ontbijt, lunch en diner.

 

Hieronder een aantal van mijn favorieten. 

 

 

Havermoutpannenkoeken als ontbijt

Havermoutpannenkoeken zijn stevig en zwaar, perfect voor een winterse zondag na een flinke strandwandeling. Of op een zomerse dag op de camping, als je de rest van de dag gaat surfen. Met een havermoutpannenkoek weet je zeker dat je niet halverwege de ochtend trek krijgt.

 

Nodig: 

80 gr. havermout

200 gr. Hüttenkase

2 eieren

1 scheutje (plantaardige) melk. 

 

To do: 

meng alles met een staafmixer (of garde) tot je een soort dikke pap krijgt (het is stukken dikker dan een normale pannenkoek) en bak ze in een koekenpan.

 

Garnering: Om het af te maken kun je je fantasie erop loslaten, denk aan fruit, honing, kwark met noten, etc. 

 

Boekweitpannenkoeken als lunch en diner

Boekweitpannenkoeken zijn overal een goede basis voor.  Het is een mooie, stevige, lichte pannenkoek die overal wel lekker bij is. Ook als hartige pannenkoek, met veel groente of falafel. Maak er een eigen verrassingsmaaltijd van!  
En boekweitpannenkoeken zijn glutenvrij!

 

Nodig:

200 gr. boekweitmeel

300 gr. (plantaardige) melk

2 eieren

 

To do: 

roer alles door elkaar tot het een glad mengsel is en bak ze op als een normale pannenkoek. 

Voor de smaak kun je ook kruiden aan het mengsel toevoegen, denk bijvoorbeeld aan kurkuma, knoflook, paprika, chilipoeder, etc. allemaal naargelang je eigen smaak.

 

Garnering: om het af te maken kun je er een eigen twist aan geven. Heb je zin in Griekse smaken? Doe er lekker wat rauwkost komkommer en een Hoppasausje bij (op basis van Griekse yoghurt).

Heb je zin in Mexicaans? smeer je pannenkoek in met zwarte bonenpasta, doe er avocado, tomaatjes en limoen op. 

Of wil je gewoon lekker veel geroosterde groenten? Dat kan ook! 

Voor elk seizoen wat wils! 

 

Groentepannenkoek                       als basis

Je kunt de pannenkoek zelf natuurlijk ook al volgooien met groenten tijdens het bakken, waardoor het een hele lekkere specifieke smaak krijgt. 

Maak meer dan nodig, dan kun je de volgende ochtend je dag beginnen met een heerlijke groentepannenkoek.

 

Nodig:

Ik doe het meestal met boekweitmeel omdat het een hele neutrale smaak heeft, maar je kunt zelf natuurlijk ook met de meel variëren.

200 gr. boekweitmeel

300 gr. (plantaardige) melk

(varieer ook eens met karnemelk of kokosmelk, ook erg lekker) 

2 eieren

100 gr. van je favoriete groenten, bijvoorbeeld prei, spinazie, ui, mais, etc.

Maak er (zover als mogelijk) een glad beslag van.  En maak kleine hoopjes in de pan en laat ze garen. 

 

Garnering: ook hier kun je lekker je fantasie erop los laten, wat je maar lekker vindt,

op de foto's heb ik als voorbeeld een prei-mais pannenkoekje. Deze heb ik besmeerd met Philadelphia en een plakje gerookte zalm. 

Of een spinaziepannenkoek, met een salade van bietjes en buffelmozzarella. 

En allemaal in een handomdraai te maken!

 


Veel plezier op Pannenkoekendag en laat je fantasie de vrije loop!

Hoe kun je De Menu Coach bereiken?

De Menu Coach Rotterdam

Voedingsdeskundige Voedingscoach

Sportvasten coach

Erica Cacciuolo

 

Tel. 06-49636428
erica@demenucoach.nl

www.demenucoach.nl

KVKnr. 67413474

Gecertificeerd coach